Opruimen Voor Bezoek

Het is jouw beurt om bezoek te ontvangen, maar je huis ligt overhoop. Help! Wanneer moet je dat doen, opruimen? En hoe pak je dat aan? 

Het hoeft niet supergrondig, maar een ordelijk, gezellig ogend huis zou wel fijn zijn. Desnoods enkel de benedenverdieping…

In deze blog leer ik je hoe je je huis klaar maakt om bezoek te ontvangen.

Maak ‘opruimen’ niet te groot. Anders gesteld: leg de lat niet te hoog. Vele mensen krijgen het al benauwd bij de idee ‘huis opruimen’. Te veel, te groot, te moeilijk. En dat dan nog eens tussen alle bedrijvigheden door. Het is zo al druk genoeg. Die benauwdheid is het gevolg van het feit dat het woord ‘opruimen’ simpel lijkt, maar eigenlijk complex is. Opruimen heeft verschillende betekenissen:

 • Tijdens het opruimen ook spullen wegdoen die niet meer relevant zijn. Spullen wegdoen, ont-spullen, selecteren: wat houd ik, wat niet.
 • Je spullen bijeenleggen volgens soort en daar dan een onderverdeling in maken. Je spullen ordenen dus.
 • De kamer, kast of lade eens grondig poetsen.

Voel je? Als je zo naar opruimen kijkt, zakt de moed je al in de schoenen. Dat gaan we dus niet doen. We gaan dat zeer pragmatisch aanpakken. Efficiënt.

Efficiënt opruimen

1   Voorbereiden

 • Maak een opruimkit. Dat wil zeggen: maak drie kaartjes en bevestig die aan een plooibox of mand.
  • HOUDEN. HIER OPBERGEN.
  • HOUDEN. ELDERS OPBERGEN.
  • MAG WEG.

Daarnaast zorg je voor materiaal waar alle afval in kan, dat je onderweg tegenkomt en poetsgerief. We komen hier later op terug.

 • Zoek een grote kartonnen doos, schrijf daarop ‘Niet houden’ en zet die ergens waar je gemakkelijk aan kunt: garage, berging, waskot.
 • Zorg dat je een lege mand of plooibox binnen handbereik hebt, zodat je er niet naar moet zoeken als het moment van opruimen is aangebroken.
 • Plan je opruimmomenten in. Op zijn minst in je hoofd, maar bij voorkeur in je agenda of op de kalender in de keuken. Werk met kleine blokken van een kwartier of halfuur: dat is haalbaar en geeft moed. Bovendien zul je ervaren hoeveel je op korte tijd kunt doen.

TIP: Het helpt om je opruimmomenten te koppelen aan gewoontes die al ingeburgerd zijn: bijvoorbeeld een halfuur opruimen na het nieuws van 19 uur, tijdens de sport. Of een kwartier voordat één van je favoriete series begint.

2   Beperken

Zoals gezegd, hoef je niet alles aan te pakken. Beperk je tot de ruimtes die er  in dit geval toe doen.

 • Waar komen je gasten langs?
  • Zien ze de trap?
  • Hebben ze zicht op de keuken?
  • Moeten ze door een gang?
 • Welke ruimte gaan je bezoekers effectief binnen?

Denk zeker ook aan de toilet, of aan de badkamer, als je toilet zich daar bevindt.

3   Verzamelen

Tijdens je mentale voorbereiding, heb je beslist wanneer je gaat opruimen en je hebt ook een mand of box klaarstaan. Oké, dan is nu een dynamisch moment aangebroken. Je kan de dynamiek een handje helpen
door vrolijke of activerende muziek op te zetten.

Neem de mand onder je arm, loop door de ruimtes die je uitgeselecteerd hebt en verzamel gedurende 10 minuten – als je kiest voor een opruimkwartier – alle loslopend wild dat je tegenkomt. Met andere woorden, alle losse spullen die rondslingeren en daar niet thuishoren.

4   Terugleggen

In de vijf minuten die resteren:

 • gooi je alle afval dat je tegenkwam in de vuilbak;
 • leg je spullen die je beslist niet meer te houden, in de daarvoor bestemde doos;
 • breng je de overige spullen naar de plek waar ze wel thuishoren.

Dit laatste is belangrijk. Je legt de spullen daar waar ze thuishoren en verder doe je er niets mee. Je gaat zeker niet
in de verleiding komen om de kamer of kast in kwestie op te ruimen. Dat is nu niet aan de orde, dat is voor een andere keer.

5   Parkeren

In het ideale geval weet je ongeveer waar je met alle verzamelde spullen naar toe moet. Als dat niet zo is, dan heb je een ‘parking’ nodig. Een noodoplossing. Nu komen we op gevaarlijk terrein. Heel vaak komen weggemoffelde spullen niet meer uit hun schuilplaats. Daarom, voor de veiligheid, neem een open doos of mand, zet die op een zichtbare plaats (je slaapkamer bijvoorbeeld of de wasplaats) en leg daar de spullen in waarvan je even niet weet wat je ermee aan moet.

TIP: Kies hiervoor een lege wasmand uit die je binnenkort nodig gaat hebben. Als je de wasmand dan effectief gaat gebruiken, maak je van de gelegenheid gebruik om die ‘verloren spullen’ een plek te geven. Desnoods een voorlopige plek.

6   Snel schoonmaken

Als de plek in kwestie bevrijd is van rondslingerende spullen, maak dan oppervlakkig schoon. Stuur de perfectionista in jou even op vakantie en kies voor de snelle schoonmaakinstrumenten. Denk daarbij aan vochtige doekjes, swiffers, stofvangers. Ik wéét het, die wegwerpartikelen zijn niet milieuvriendelijk!
Maar nood breekt wet. Als dat je helpt om een ruimte of meubel sneller proper te krijgen, geef dat dan even prioriteit. Op andere momenten kan je schoonmaken op een duurzamere manier.

TIP: Als je je bezoek overdag ontvangt, is er een ultieme tip die strikt genomen niet met opruimen te maken heeft, maar die je ruimte wel een opgeruimde indruk geven. Was je ramen. Desnoods enkel de buitenkant als je weinig tijd hebt. Natuurlijk: als er kinderhandjes of hondenpoten op de binnenkant staan…

7   Beetje reorganiseren

Als de relevante ruimtes opgeruimd en schoongemaakt zijn, moet er misschien wat gereorganiseerd worden. Stoelen bijgezet, tafels verzet, kleine meubels herzet.

TIP: Maak je vestiaire of kapstok voor de gelegenheid wat leger. Leg je eigen spullen op je bed en hang ze terug, als je bezoek weg is. Of ’s anderendaags, dat kan uiteraard ook.

8   Kleine details aanbrengen

Leid de aandacht van je bezoekers af door ze te richten op details. Hang een leuke spreuk, als je die hebt, in het zicht. Zorg voor sfeerverlichting. Vergeet ook het reukorgaan niet. Een frisse geur leidt de aandacht naar de neus in plaats van naar de omgeving. Doe een paar druppeltjes eucalyptus in een aromabrander of zet je droogrek in de desbetreffende ruimte en laat daar, de avond voor je bezoek, je was drogen.

9   Genieten van het resultaat!

Proficiat! Je hebt dit zeer pragmatisch aangepakt en het resultaat
mag er wezen. Voor deze gelegenheid is het goed genoeg! Geniet ervan.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.