Organiseren maakt gelukkig

Pluk je geluk

Onlangs zocht ik op internet informatie over veerkracht. Al surfend botste ik op ‘Pluk je geluk’ van de Christelijke Mutualiteit. Het blijkt een doe-boek te zijn, waarmee je je mentale welzijn kan versterken. Het hele geluksplan is gebaseerd op zeven gelukslijnen. Ik overliep ze tot ik spontaan bij de zesde gelukspijler bleef hangen met mijn aandacht: Heb grip op je leven. Als je er op klikt, wordt waarschijnlijk uitvoerig beschreven hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, maar dat deed ik niet. Mijn brein begon een eigen denkproces. ‘Hoe kan ik dat concreet maken?’ vroeg ik me af, want ‘grip krijgen op je leven’ is als een zee waar je wordt ingegooid. Denkend als een orde- en structuurcoach, kwam ik al snel uit bij ‘Organiseer je ruimtes en je tijd’. Dat waren mijn reddingsboeien.

Organiseer je ruimtes en je tijd

Ik kreeg instant een klein geluksgevoel, omdat ik me daar iets bij kon voorstellen. Ik zag een begin en een einde. Ik zag concrete projecten. Als ik mijn ruimtes en mijn tijd wilde organiseren, kon ik beginnen met orde op zaken te stellen, op verschillende vlakken:  

  • Orde op zaken in mijn huis of op mijn werkplek
  • Orde op zaken in mijn administratie
  • Orde op zaken in mijn financiën
  • Orde op zaken in mijn taken en to do’s
  • Orde op zaken in mijn voornemens (niet langer uitstellen wat ik mij had voorgenomen)
  • Orde op zaken in mijn keuzes (mijn prioriteiten herbekijken)

Snij een olifant in hamburgers

Ik haalde opgelucht adem, want ik hoefde niet alles tegelijk te doen. Ik moest de olifant niet ineens verorberen. Ik kon hem eerst in stukken snijden en vervolgens hap per hap opeten. Anders gezegd, ik kon een deelproject uitkiezen, dit rustig afwerken en aan een volgend project beginnen, eentje dat me op dat moment het meeste aansprak. Of dat het hardste riep. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.