Timemanagement – de Pomodoro-techniek

Toen mijn metekind Elise in het vierde leerjaar zat, vroeg ik haar eens wat ze later wilde worden. Zonder aarzeling antwoordde ze: ‘Uitvinder’. Er zat nog magie in haar visie op het leven, bedacht ik. Tegelijkertijd realiseerde ik mij dat een uitvinder ook maar een mens is, die soms op goed geluk wat uitprobeert.

Uitvinder

Fransesco was zo iemand. Een gewone student in de jaren tachtig, met het buitengewone vermogen om het studeren uit te stellen tot het allerlaatste nippertje. Voor een student was dat een riskante gewoonte. Wilde hij aan een diploma geraken, dan moest hij een manier zien te vinden om met zo weinig mogelijk studietijd toch te slagen voor een examen. Daarvoor experimenteerde hij met de kookwekker van zijn Italiaanse moeder. De timer had de vorm van een tomaat, pomodoro in het Italiaans.

Werkwijze

Uiteindelijk kwam hij uit bij een specifieke methode, die voor vele studenten en ondernemers efficiënt bleek te zijn. Moest hij nog leven en je op dit moment advies geven, dan zou hij zeggen:

  • Splits je tijd op in schijven van 25 minuten (pomodoro’s genoemd).
  • Pauzeer na elke pomodoro 5 minuten.
  • Pauzeer na 4 pomodoro’s een half uur.

Daarmee werd Fransesco Cirillo wereldwijd bekend als de uitvinder van de Pomodoro-techniek, die je in staat stelt je langere tijd te concentreren op een belangrijke taak en je deadlines te halen.

Dus, Elise, het kan nog altijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.